Van Giffenstraat 6, 8601 EX Sneek

Opleiding voor hulpverleners tot Video-hometrainer en/of Video Interactie begeleider

Video-hometraining is een vorm van professionele begeleiding of hulpverlening aan gezinnen met problemen in de opvoeding. Door analyse van korte video-opnames van de alledaagse omgang thuis, wordt zichtbaar wat goed loopt in de communicatie en wat verbeterd kan worden. De video-opnames worden door de hulpverleners samen met de ouders besproken en geanalyseerd, met als doel de ouders helder zicht te geven op het functioneren en de behoeftes van het kind, ontwikkelpunten te vinden wat de ouder kan doen in het contact en de ouder te begeleiden bij de toepassing daarvan.

Chaja Asscher is opleider VIB/VHT en geeft in samenwerking met Jeugdhulp Friesland en Kien, de opleidingen, supervisies, intervisies en herregistraties.  

De opleiding Video-hometraining en Video Interactie begeleiding start met een introductie bijeenkomst. 

Aansluitend bestaat de opleiding uit verschillende bijeenkomsten van 1.5 – 2.5 uur (afhankelijk van groepsgrootte), in groepjes van twee tot vier deelnemers, verdeeld over fases. 

Voor meer informatie over opleiding: https://www.aitnl.org/

AIT (Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling) is methodiek- en merkeigenaar van (alle varianten van) video-hometraining (VHT) en video-interactiebegeleiding (VIB). AIT is een stichting en werkt samen met organisaties uit het werkveld vanuit de visie dat prettig onderling contact het fundament is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van kinderen en dat vakmanschap en kwaliteit van zorg verbetert door het inzetten van basiscommunicatie. 

Hulpverleners die in gezinnen werkzaam zijn, met minimaal hbo werk- en denkniveau, kunnen, met toestemming van hun leidinggevende, de opleiding tot video-hometrainer volgen. Na afronding van de opleiding tot videohometrainer kunnen de hulpverleners zelfstandig en op methodische wijze VHT of VIB uitvoeren.

De opleiding is skj geaccrediteerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chaja Asscher.